Translate / Übersetzen / Traducir / 翻译

George Orwell - ASLAN & UNICORN


Eric Arthur Blair veya bilinen kalem adıyla Orwell, 2. Dünya savaşında Hitler'in Londra'yı bombaladığı günlerde kaleme aldığı bu uzun makalesinde; İngiliz, İrlandalı, Galli ve İskoçlardan oluşan Birleşik Krallık halklarının, kısaca Britanyalıların analizini yaparken, 19. yüzyılın sonlarından beri kendini yenileyemeyen, dış politikada zayıf kalan, 1931-40 arası faşist ve ırkçı Hitler'in yükselişini ve savaş hazırlıklarını adeta seyreden, hatta onu tehdit olarak görmek yerine Komünist Rusya'ya karşı bir koruyucu addeden, Franco ve Mussolini'yi destekleyen Muhafazakar Tory yönetimini, ülkedeki kapitalist ekonomik sistemi, gelir eşitsizliği ve toplumsal refah dengesizliğini ateşli bir şekilde eleştiriyor, kapitalizm, faşizm, komünizm ve sosyalizmin açık ve net tanımını yaptıktan sonra savaşı kazanmanın ve geleceğe güvenle bakmanın sembolü Aslan ve Tekboynuzlu At olan "Demokratik Sosyalist bir İngiltere" ile mümkün olacağını savunuyor.

80-90'lı yıllarda İngiltere'de yaşamış biri olarak; eserlerinde yer alan netlik, zeka, toplumsal adaletsizliğe karşı farkındalık ve totalitarizme karşı duruşu ile bilinen, 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen kalemleri arasında yer alan romancı, gazeteci ve eleştirmen Orwell'in Britanyalı/İngiliz toplumunu çok iyi analiz ettiğini ve toplumsal yapı ile ilgili öngörülerinin tutarlı olduğunu düşünüyorum.

Arzuladığı; büyük stratejik sanayi kuruluşlarının ve arazilerin ulusallaştırıldığı, minimum ile maksimum gelir farkının 10 katı aşmadığı, eğitim sisteminin devletleştirildiği demokratik sosyalist sistem gerçekleşmese bile savaş sonrası iktidar olan İşçi Partisinin sosyal güvenlik ve sağlık sistemini güçlendirdiğini ve eğitim sistemini bir nebze iyileştirdiğini 1950'deki ölümünden önce kendisi de görmüş oldu. Lakin, sömürgeleri olan Hindistan, Güney Doğu Asya ve Afrika ülkeleri bağımsızlıklarına kavuşmasına rağmen, ne yazık ki kapitalizm odaklı emperyalist muhafazakar yönetim aynı elitler tarafından hala devam ettirilmektedir.

Bağımsızlığını kazandıktan sonra çökeceğini, Japonya ve Rusya tarafından işgal edileceğini düşündüğü Hindistan ile ilgili öngörülerinde ise maalesef sınıfta kaldı diyebiliriz. Evet, Hindistan, Pakistan ve Hindistan olarak ikiye bölündü ama o da İngilizlerin yüzyıllar boyunca sürdürdüğü Hindu ve müslüman halkları kışkırtma politikası sonucu olmadı mı?..

Güzel bir okumaydı. Tavsiye ederim...

Eric Arthur Blair - aka George Orwell
(1903-1950)

~ © ~

Yorum Gönder

0 Yorumlar