Translate / Übersetzen / Traducir / 翻译

Wilhelm Reich - DİNLE, KÜÇÜK ADAM


Bir ara Avusturya'da birlikte çalıştığı Freud'un psikanaliz alanında en iyi kafa dediği, 1939'da göç ettiği Amerika'da Gıda ve İlaç Dairesi FDA'nın direktiflerine aykırı hareket ettiği için iki yıl hapse mahkum edilip tüm kitapları yakılan ve hapiste iken trajik şekilde hayata veda eden tıp doktoru ve psikanalist Wilhelm Reich'ın (1897-1957) özgürlükçü sosyalist siyaset felsefesini, özellikle de işçi sınıfının kurtuluşa ulaşmasının tek yolu olarak doğrudan eyleme ilişkin görüşlerini özetlediği, yaşadığı mesleki olumsuzluklara karşı sitem de barındıran, 1945-47 arasında yazdığı deneme türündeki "Küçük Adam"a seslenişini düşünerek ilgi ile okudum.

Küçük adam, her toplumda görülen, yazardan çiftçiye, politikacıdan hırsıza, askerden sokak kabadayısına, esnaftan tüccara değin her çeşit insanın ortak yanıdır. Küçük adam, kendisine her söylenene, ne öğretilirse ona inanan, nereye çekilirse oraya giden insandır. Bu insanın etkin bir konum alması, kurtulması, onun bilinçlenmesine bağlıdır. Küçük adam, bu sıradan insan bilinçlenip kendi kendini yönetmedikçe, kendi alınyazısını kendisi çizmedikçe küçük adam olarak kalacak, yeryüzü diktatörlerden, sömürgenlerden kurtulamayacaktır. İnsanlığın kurtuluşu büyük adamların değil, küçük adamların, açıkçası kitlelerin kendi elindedir.

Zamanı geçmeyecek, her zaman geçerli olacak toplumsal analiz ve öğütler içeren, zaman zaman raftan indirilip okunması gerektiğini düşündüğüm bu güzel kitabı hararetle tavsiye ederim.

Reich'in "Dinle, Küçük Adam" kitabından bazı alıntıları paylaşmak isterim:

"Mutluluğu arıyor ama güvenliği seçiyorsun..."

"Seninle alay ediliyor ve sen buna diğerleri ile birlikte kahkahalarla gülüyorsun !.."

"Mutluluğu bir gece hırsızı gibi çalıyorsun..."

"Bağırıyorsun, çünkü korkuyorsun..."

"Boş teneke gibi tın tın ediyorsun, çocukları eğitmesini bilmiyorsun. Kendi çirkinliğini, ikiyüzlülüğünü ve delice öfkeni sahte gülümsemenin altına gizliyorsun."

"Hayattan korkuyorsun..."

"Zaman zaman başını bataklıktan çıkarıyor ve «heil !» diye bağırıyorsun."

"Diktatörler ve zorbalar, küçük şeytanlar ve dedikoducular, kurtlar ve böcekler, bir Bilge'nin önceden söylediği alınyazısından kurtulamayacaklar: 

Kutsal tohumlar saçtım yeryüzüne.
Hurma ağaçları solmuş
Kayalar parçalanmış olacak.
Anlı şanlı hükümdarlar
Kuru yapraklar gibi uçacak.
Tufanlar arasında bin gemi
Benim sözümü taşıyacak.
Ben gideceğim,
Sesim kalacak..."

"«Tanrı» diye neye dediğini biliyorum: evrendeki ilk kozmik enerji, kendi bedenindeki aşk, kendindeki ve çevrendeki doğanın iyiliği ve anlamı..."

"Onlar senden bile daha küçükler, küçük adam. Çünkü seni daha iyi sömürmek ve daha iyi baskı altına almak için, senin yoksulluğunu iyice tanımak ve daha sonra da ondan yararlanmak gerekiyor, bunu yapabilmek için de alçakça bir niteliğe sahip olmak gerekir."

"Güneş bizi ısıtmak için yakında yeniden doğacak..."

Wilhelm Reich
(1897-1957)

~©~

Yorum Gönder

0 Yorumlar